Mirkó és Manka

Mirkó baba és anyukája élete, mely egyszer csendes és unalmas, máskor érdekes és pörgős - avagy hogyan és mi lesz a kis királyfiból?

Friss topikok

Szülők és a hasonlítgatás

2011.09.10. 20:57 - mankaa

Címkék: nevelés babák hasonlítgatás

 Mirkóval egyre több közösségi programon veszünk részt és ezek kapcsán érdekes dologgal szembesültem a minap: miért hasonlítgatjuk össze a gyerekeinket?

 A válasz adódik: csak. Na de mégis miért? Úgy gondolom mélyen belénk ivódott nevelésről van szó: hiszen amint a kisgyermek közössége kerül, az "okos" felnőttek máris felhívják a figyelmet a különbségekre, igencsak ráerősítve ezekre. 

 A hasonlóság - és sokkal inkább a különbözőség - kutatása tehát már a kora gyermekkortól tanult viselkedésformánk lesz.

Ennek (is) köszönhető, hogy amikor pár anyuka és csemetéik egy programon egymás mellé sodródnak, kezdődik a kérdezősködés: Mennyi idős? Mit tud már? Fejét emeli? Hasra fordul? Ül? Áll? Jár? Mit eszik? Mennyit? Hány foga van? .......

 Eleinte gátlás nélkül válaszolgattam ezekre a kérdésekre, aztán rájöttem, hogy nem létezik jó válasz: ha már tudja Mirkó azt, amit a másik baba, akkor azért, ha meg nem, akkor azért. De akkor mégis, mit kell ilyenkor mondani?

 Azt hiszem megtaláltam a választ: Mindent eszik/csinál amihez kedve van és én úgy látom boldog:)

A bejegyzés trackback címe:

https://mirkoesmanka.blog.hu/api/trackback/id/tr63216724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása